divendres, de març 31, 2006


Comentari sobre les meves poesies del meu amic català Lluis
GRàCIES Lluis


Ciao, Cinzia come stai?
lamento no tenir gaire temps per escriure, aquests dies estic molt enfeinat...he entrat al teu blog i he vist que està canviat respecte dies enrera, trobo a faltar algun poema com ara "Al meu país" i després hi ha coses noves:no sabia que t'interessessin les plantes medicinalscom que feia dies que no em connectava al teu blog, he pogut llegir poesiesnoves...et devia un comentari sobre el que escrius:avaiam, trobo diferents els dos poemes escrits en alguerès 'L'Alguer' i'Llumeres i ombres' de tota la restano és només una qüestió semàntica, tot i que la sonoritat d'aquests dos poemesés diferent de la de la resta, sinó que em semblen els dos més treballats, tant de concepte com el text...(és la meva opinió) respecte als altres, un sentiment plana pel damunt de tots ells: tristor, peròno és res en sentit negatiu...així és com et senties quan els vas escriure i això és el que transmets... ésuna emoció que arriba sense dificultat a qui ho llegeix'Perdó' té un ritme molt bo i és un bon exemple del que deia'Pensament ' i 'Pregunta' m'agraden especialment, semblen haikus (hoconeixes?) però per acabar d'arrodonir-los crec que haurien de ser encara méscurts, més concentrats;estaria bé que provessis algun més en aquesta líniam'agrada 'La teva il·lusió': és molt "rodó"; no entenc 'Desengany': crec quehi barreges conceptes i no em sembla adequat l'inici amb infinitius (altravegada, la meva opinió)explica'm això de les plantes, com és aquest interès per la botànica?adjunto el teu primer text amb correccions ortotipogràfiques (si et serveixen,no em fa res corregir la resta...)apa, siaulluís

dimecres, de març 29, 2006

Ruda

Quessa

LA RUDA (RUTA CHALEPENSIS L.)
Rutacee


És una planta perenne amb la base llenyosa, que es troba en lloc secs i assolellats. Les fulles són carnoses i dividides en porcions el-liptiques, que desprenen com tota la planta, una forta sentor caracteristica. Les flors són grogues i els fruits tenen la forma d’una càpsula. La ruda és rica en olis essencials, utilitzats en perfumeria i en medicina. Donat que és una planta irritant, cal posar-ne només un bocinet ben petit a l’aigua en cas d’espasmes nerviosos, per banys locals, contra la tinya i els paràsits. La ruda és una planta amb la que cal anar en compte, i no abusar-ne perquè té també propietats avortives, per això les dones embarassades no l’han d’usar mai, ni en ús intern, ni en l’extern. En la cultura popular d’algunes regions de Catalunya i també en la tradicio sarda, pren el nom d' “herba de bruixes”, perquè s’usava per fer maleficis i ritus de màgia.
A l’Alguer es troba anomenada en un goig popular del 800, una oració dedicada a S. Sebastià.



QUESSA (PISTACIA LENTISCUS L.)
Anacardiaceae


És un arbret d’aroma resinosa i acida, amb fulles d’un verd lluent, dividides en segments lanceolats i lleugerement arrodonits. Fa penjolls de flors petitíssimes i fruits rodonets de color vermell, que quan són madurs, canvien en negre. És frequent en el territori de la Mediterrania. Produeix una résina utilitzada pels odontolegs per preparar ciment per les dents. Dels fruits s’extreu un oli per produir sabons, de la fusta un colorant groc.
El vi de” llentrisca” preparat fent bullir vi, amb un grapat de fulles de la planta, és un gran calmant del mal de queixal.

dimarts, de març 28, 2006

UN MIRATGE



UN MIRATGE

Tu em mires i veus
només això que vols veure.
M'escoltes i ressonen
només paraules que vols sentir.
Mira'm, però no existeixo:
sóc només un miratge,
el fantasma de la mIa vida,
l'ombra del meu destí.
Sóc la tua il.lusió,
i tu no existeixes!




UN MIRAGGIO

Tu mi guardi e vedi
solo ciò che vuoi vedere.
Mi ascolti e risuonano
soltanto parole che vuoi sentire.
Guardami, ma non esisto:
sono soltanto un miraggio,
il fantasma della mia vita,
l'ombra del mio destino.
Sono la tua illusione

e tu non esisti!

dilluns, de març 20, 2006


DESENGANY
No acabar mai de somniar!
No permetre a les turbulències
de la vida d'esborrar les teves fantasies.
La teva sensibilitat s'emociona
damunt el pujol solitari,
revestit de vinya prodigiosa.
Tu ets l'arrel que alimenta la planta,
la fulla que genera oxigen,
la flor que alegra l'abella.
Dins el bosc que murmura un poema etern,
les teves branques oscil.len nuesen el vent lleuger.
La vida s'agita i polsa dins el misteri
d'una alzina seglar que té fam d'amor.
Aviat, una papallona multicolors
es posarà sobre tu,
a recordar-te que ha tornat la primavera.