diumenge, de juny 03, 2007

EL LLAC DE BARXA.EL LLAC DE BARXA

EL LLAC DE BARXA O BARàTZ ES TROBA A PROP DE PORTO FERRO A 20 KM. DE L’ALGUER ,ALS PEUS DEL RELLEU DE S.ABE. ÉS L’ÚNIC LLAC NATURAL DE LA SARDENYA,ÉS D'ORIGEN MARÍ,ES VA FORMAR FA 100.000 ANYS, QUAN EL NIVELL DE LA MAR ERA MÉS ALT.
NO OBSTANT SIGUI UN LLAC D’AIGUA DOLÇA, ALIMENTAT PEL RIU DEI GIUNCHI, EL RETROBAMENT DE FÒSSILS CONFIRMA LA SEVA ORIGEN MARINA.
TÉ UNA PROFUNDITAT MÉS O MENYS DE DOS METRES I UN PERÍMETRE DE 12 KM. MOLT SUGGESTIU CIRCUMDAT DE DUNES SORROSES AMUNTEGADES DEL VENT FORT QUE BUFA AL PORT DE COMTE.
ESTÀ ENVOLTAT PER UNA ESPESA PINEDA ON ES PODEN TROBAR TAMBÉ PALMERES, FALGUERES, LLENTISCLES, LAVANDES I ORQUÍDIES. SOBRE L’AIGUA A MÉS SUREN MOLTES ESPÈCIES DE HERBES.
AQUÍ VIUEN MOLTS VOLàTILS A MÉS DE LA GAVINA, DE L’ÀNEC I DE LA GARSA REAL.
DURANT LA SEGONA GUERRA MUNDIAL ,L’EXÈRCIT ALEMANY VA POSAR UNA DE LES SEVES BASES EN AQUESTA ZONA I DURANT UNA RETIRADA DE LES TROPES VA DECIDIR DE LLANÇAR ARMES I BOMBES A DINS DEL LLAC. AQUÍ RECENTMENT S'HAN DESECAT UNS TERRENY ON S’HAN TROBAT MOLTES BOMBES I ENCARA AVUI PASSEJANT, ES PODEN TROBAR TROSSOS D’ARTILLERIA.
AQUEST LLAC DES DE SEMPRE HA ALIMENTAT LLEGENDES BASTANTS INSÒLITES, UNA DE LES QUALS DIU QUE LA VALL, QUE AVUI DÓNA ACOLLIMENT A LES AIGÜES, S’HA FORMAT D’UN ENFONSAMENT DEL TERRENY ON ESTAVA LA CIUTAT DE BARAX, QUE ARA ES TROBARIA SOTERRADA PER L'AIGUA I EL FANG. I SI CREIEU A LES LLEGENDES, MIREU BÉ AL FONS DE L’ESTANY, QUAN L’AIGUA ÉS MÉS BAIXA I PODRIEU VEURE ELS AVANÇOS DE LES CONSTRUCCIONS ENGOLIDES PER UNA PUNICIÓ DEL CEL. AMB UNA MICA MÉS D’IMAGINACIÓ, VEUREU SORTIR DE L’AIGUA LA Mà DE LA DONA AMB EL NEN EN BRAÇ, PETRIFICADA PER QUÈ S’HAVIA VOLTAT ENRERE ,ABANS D’ARRIBAR AL MONTGIRAT, OÏNT ELS CRITS DE LA SEVA GENT, MENTRE LA CIUTAT S'INUNDAVA.

1 Comments:

Blogger Giorgio Grappa said...

Ei! La llegenda que contes al final sembla inspirada en la muller de Lot, convertida en estàtua de sal per mirar enrere mentre fugia de Gomorra. M'agraden les llegendes :-) .ha tingut origen de la mar des de fa 100.000 anys, > és d'origen marí, es va formar fa 100.000 anys,


és envoltat d’una espèsa pineda > està envoltat per una espesa pineda
Sobre l’aigua a més suren moltes essències de herbes. > Sobre l'aigua, a més, suren moltes espècies (?) d'herbes.

bonificació > s'han desecat uns terrenys [ho he hagut de buscar en un diccionari italià, no sabia a què et referies; tranquil·la, a mi encara em passa ;-)]


s’hagi format > s'ha format, es va formar

enfosament > enfonsament

sepellida d’aigua i fang > soterrada per l'aigua i el fang, coberta per l'aigua i el fang [el DIEC (Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans) no registra el verb "sepellir" ni "sepelir", només el nom "sepeli", però només és refereix a la inhumació dels difunts per part de l'Església]

pedrificada > petrificada
mentrestant la ciutat venia inundada > mentre la ciutat s'inundava

9:03 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home