diumenge, d’agost 02, 2009

LES ILLES


LES ILLES “ DES DE MALLORCA A L’ALGUER”

Aquest ha estat el tema de les dues cites amb la cançó algueresa de Francesc Ballone i aquella tradicional mallorquina de Maria del Mar Vanrell.
La primera exhibició dijous a les 19.00 a L’Ateneu i la segona dissabte a les 21.00 a L’Obra Cultural de L’Alguer.
Francesc, fotògraf, companys d’excursions però primer de tot bon amic, ens ha monstrat una nova cara.Amb la guitarra i la veu emocionada ens ha cantat la seva sobre la nostra ciutat que ha de defensar en qualsevol manera la propia llengua i les seves arrels.
Entre el seu repertori hi ha una cançó que ha tingut un èxit, ”La cara de San Pere”. Un homenatge al cantautor Pino Piras desaparegut fa anys que en uns dels seus versos deia : “gent de l’Alguer al Paradís no n’hi va”.Francesc aquí canta:….”Fóra volgut veure la cara de San Pere quan te sés al cel presentat-I ara, com la posem?-t’haurà dit rient, deixant-te entrar…”
A més hi ha una cançó intrumental dedicada a dues dones Una és la Eleonora D’Arborea, sobre l’altra ens ha deixat amb un punt interrogatiu.
Maria del Mar Vanrell és originaria de Llucmajor, un poble de l’illa de Mallorca.Ha conegut Francesc a la Universitat per motius d’estudis i veient que compartiven els mateixos interessos juntament han decidit de donar vida a aquesta aliança musical.
Amb veu suau, un clarinet i una flauta de canya,ens ha fet arribar els colors, les vibracions, la poesia de la seva encantable illa.Les imatges fortes dels moros contra els cristians, la dolcesa d’una cançó de bressol tradicional arranjada per ella mateixa . Ha tancat la tarda ambe el ritme d’una jota, un ball antic i popular que encara es balla sobretot al levant de l’illa mallorquina.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Cinzia, carissima, bello leggerti.

Aquesta setmana passada vaig ser un parell de dies a l'Alguer, però amb una agenda molt atapeïda (un dia sencer navegant i l'endemà a La Speranza). Sento no haver-te dit res: espero venir més dies la propera vegada i poder trobar-te. Ti ho pensato!

No sabia que en Francesc fos cantautor: el coneixia d'un meravellós programa de la sèrie Caçadors de paraules, de TV3, que van fer sobre l'alguerès. Hi sortia en Francesc amb la seva càmera de fer fotos i comentant paraules alguereses com ara "maco" (per vosaltres "boig") i també parlava de les paraulotes i gestos grollers que feu anar a l'Alguer.

Baci grandi grandi :)

I, per cert: quina meravella la teva ciutat al juliol. Molt millor que l'any passat a l'agost.

Lliri blanc ha dit...

Hola Montse!
Quin plaer saber que aqui de vacança ha anat tot bé! Quina llastima però no haver-se conegut personalment.Comprenc que has vingut per pocs dies...serà per la propera.
Si, Francesc havia fet l'entrevista pel programa Caçador de Paraules.
També er nosaltres ha estat una sorpresa sentir cantar les seves cançons en companya de Maria!
una abraçada molt forta!

Anònim ha dit...

Gràcies, Cinzia, per aquest text tan polidet! Em va agradar molt saber que tu eres una iniciada en el ball mallorquí (i també en la música de banda). Així, la propera vegada, podràs inaugurar la ballada. Tu tries: jota, bolero... fandango...;)

Una abraçada des de l'illa gran (de les Balears),

Maria del Mar
http://www.flogup.com/ximarra

(Ara mateix t'afegiré d'enllaç al meu fotolog!)